Rakkaus ”roihusi” Sairalanmäellä

Kustaa III:n sodan aikana (1788-1790) Sairalanmäelle oli tullut talon tyttären sulhanen saamaan hoitoa lasarettiin. Tämä haavoittunut ruotsalainen upseeri oli venäläisten takaa-ajama ja niinpä venäläiset saapuivat tivaamaan talon tyttäreltä tietoa upseerista. Neitonen oli kuitenkin piilottanut rakkaansa tuvan lattian alle ja kielsi jyrkästi tietävänsä mitään kysytystä upseerista.

Morsian teeskenteli vieraanvaraisuutta vihollisille tarjoten mm. hyviä viinejä, aina siinä määrin, että venäläiset vaipuivat päihtyneinä sikeään uneen. Ulkopuolella olevaa vartijaa neitonen iski vielä varmuuden vuoksi halolla kalloon.

Sitten talon tytär auttoi sulhasensa pois tuvan lattian alta ja kantoi hänet ulos. Oven ja ikkunaluukun hän telkesi lujasti ulkoapäin ja sytytti tuvan tuleen. Näin tuhoutui noin 50 päihtynyttä vihollista.

Rakastavaisten pakomatka alkoi lähellä olevasta Honkarannasta veneellä aluksi Ruotsiin, jossa he sitten upseerin parannuttua sotahaavoistaan, menivät Tukholmassa naimisiin. He elivät vielä kauan sen jälkeen ja kävivät vielä 1840-luvulla Suomessa.

Tarinan kertoi runoilija Johan Ludvik Runebergin perhe kenraali Hartmannin pojalle Carolus von Hartmanille.

Lähde: Sulkavan kunnan arkistosta löytynyt kirje,  jonka Reino Sjöroos oli kirjoittanut 12.2.1942

Scroll to Top