Vihavaisten kauppa

Juvalainen Oskar Pärnänen tuli kauppiaaksi Sulkavalle 1910 ja rakensi kauppansa Alanteentien varrella olevalle tyhjälle tontille. Kolme vuotta myöhemmin kauppa ajautui kuitenkin konkurssiin, kuten monien muidenkin kaupat tuohon aikaan.

Uusi kauppias

Maanviljelijä Matti Vihavainen osti konkurssiin menneen kaupan ja ryhtyi kolmen poikansa kanssa harjoittamaan kauppiaan ammattia. Kauppa menestyi hyvin ja oli Sulkavan tuottoisin kauppa vuosina 1915-1917.

Matin kuoleman jälkeen hänen nuorin poika, Wiljami, peri kaupan jota hän ryhtyi pitämään vaimonsa Tainan kanssa. Samana vuonna hän korotti yksikerroksisen rakennuksen komeaksi kaksikerroksiseksi, mansardikattoiseksi kauppakartanoksi. Toisen kerroksen parvekkeen, sokeritopan muotoiseksi suunnitellut tukipilarit, ovat kauppatoimintaan viittaava yksityiskohta.

Mansardikattoinen kaupparakennus loi nopeasti uuden rakennustyylin rantatielle ja muutama vuosi Vihavaisen kaupparakennuksen laajennuksesta, kumpikin naapuri sai liikkeilleen uuden ilmeen.

Wiljam Vihavaisen sekatavarakauppa

Kaupan ulkopuolella oli hevospuomi, johon isännät saivat kytkeä ajopelinsä kaupassa olon ajaksi. Ulkoseinässä oli suurehko kyltti, jossa luki: “Wiljam Vihavaisen sekatavarakauppa”. Kauppatila oli aikakauden mukaisesti pieni, vain yhden huoneen käsittävä tila.

Sekatavarakaupan valikoima oli monipuolinen. Siellä myytiin muun muassa kenkiä, silmälaseja, öljylamppuja, kankaita, jauhoja, raakakahvia, sokeria, ja erilaisia tavaroita hevosmiehille ja karjankasvattajille. Erikoisesti lapsia kiinnostivat harvinaiset herkut kuten paperitötteröön käärittävät karamellit ja vaaleanpunaiset pumppernikkelit. Joskus kauppias saattoi lähettää kaupantekijäisinä kotiväelle karamellituliaisia. Myös irtotavaroiden paketointiin tarkoitettu puotipaperi oli lasten mieleen – sitä saatettiin kotona käyttää piirustuspaperina.

Ostokset laskettiin kynällä puotipaperille yhteen ja loppusumma lyötiin kassakoneeseen. Ostoksistaan asiakas sai kassakuitin, joka oli hyvä säilyttää, sillä kauppias oli todellinen edelläkävijä asiakasuskollisuuden palkitsemisessa. Vuoden aikana tehdyistä ostoksista säilytettyjen kassakuittien perusteella kauppias antoi ostohyvitystä asiakkailleen.

Sulkavan käräjät

Puodin vieressä olevassa kammarissa oli sänky pitäjän eri kolkilta saapuvia asiakkaita varten. Pitkien välimatkojen takia kauppamatka saattoi kestää usean päivän.

Kauppakartanossa pidettiin myös Sulkavan käräjät. Tuomari yöpyi alakerran kammarissa ja vangit istuivat kahleissa tuvassa, josta heidät tuotiin käräjäsaliin oikeudenkäynnin ajaksi.

Scroll to Top