Nimineuvos Kaarlo Hämäläinen

Nimineuvos Kaarlo Hämäläinen syntyi 21.12.1879 Pietarissa, missä hänen Sulkavalla syntynyt isänsä toimi hopeaseppänä. Tuleva nimineuvos toimii piirtäjänä Venäjän amiraliteetin karttaosastolla, missä hän yleni kapteeniksi ja sai tsaarinvallan aikaiseen virka-arvojärjestykseen kuuluneen nimineuvoksen arvonimen.

Maailmansodan aikana hän toimi kuriirina ja erinäisissä muissa älykkyyttä ja kylmäverisyyttä vaativissa luottamustehtävissä. Vallankumouksen jälkeen hän joutui luopumaan virastaan ja menetti säästönsä, joilla hän oli haaveillut ostavansa maatilan Suomesta. Tsaarivallan kukistuttua nimineuvos muutti isiensä maille Sulkavalle.

Sulkavalla nimineuvos omistautui muinaistutkimuksiin ja vanhojen esineiden keräämiseen.

Hän keräsi esineitä yhteensä noin 3000 ja varhaisimmat niistä olivat peräisin kivikaudelta. Osan keräämistään esineistä hän toimitti Savonlinnan museoon ja Suomen kansallismuseoon.

Hämäläinen aktiivisen toiminnan tuloksena Sulkavalle mm. perustettiin Savupirttimuseo, Linnavuoresta tuli luonnonsuojelualue ja Sairalanmäelle pystytettiin muistomerkki Kustaan III:n sodassa kuolleiden muistoksi.

Samalla kun nimineuvos suoritti keräys työtään, hän piti huolen siitä, että löydöistä tuli uutisina leviäviä tietoja ainakin Savonlinnan lehtiin, joihin hän myös itse kirjoitti nimimerkillä “Minor”. Näin hänestä tuli aikansa tunnetuin sulkavalainen.

Nimineuvos oli pienikokoinen, hienopiirteinen herrasmies, joka pukeutui knallihattuun ja shaketti pukuun. Yleensä päällystakin taskut pullottivat tavarapaljoudesta. Kuvaaja: R.Ruponen
Scroll to Top