Leppäsuaren Einari

– Leppäsaaren Einari

Soutureitin varrella, Leppäsaaren ja Tuhkasaaren välisessä salmessa sijaitsee ensimmäisen Partalansaaren Ympärisoudun voittajan, Einari Luukkosen, keltainen mökki. Vaikka Einar asuikin Tuhkasaaressa, häntä kutsuttiin yleisesti “Leppäsuaren Einariksi”.

Einar kulki jo nuorena poikana pitkiä matkoja soutaen. Veneellä hän kävi parinkymmenen kilometrin päässä kirkolla ostoksilla ja saman matkan päässä Lohilahdella myllyssä. Joskus Einar teki veneellä myös melkein uskomattomia “taksimatkoja” Savonlinnaan. Kun Puumalasta Savonlinnaan matkalla ollut matkustuslaiva oli menossa yöksi Sulkavalle jatkaakseen Savonlinnaan vasta seuraavana päivänä, jäi joku kiireinen matkustaja pois laivasta Lepistöllä ja Einar kuljetti hänet veneellään yötä myöten Savonlinnaan. Edestakaisin matkaa kertyi melkein 60 kilometriä.

Olihan Einarilla myöhemmin myös moottorivene, jossa oli keskimoottori, mutta kun se teki lakon, Einar kantoi sen sängyn alle ja totesi:” Voeshan tuo Taepaleen Martti suaha sen kuntoon, vuan mitäpä tuosta. Voenhan minä soutoo”.

Osallistuessaan ensimmäiseen Partalansaaren Ympärisoutuun Einari oli 67-vuotias. Veneensä Einar sai nopeasti soutukuntoon. Pohjaan vain kerros vesivaseliinia, airojen kädensijoihin vähän superlonia, samoin tuhdolle ja sen päälle kerros vanhaa seinäpaperia.

Einari, piippu, vene ja hatunreuhka ovat edelleen osa Sulkavan soutulegendaa. Aina ennen kisoja Einari souti 12 kilometrin matkan kotisaarestaan kylille ja 60 kilometrin kisan jälkeen hän souti vielä takaisin Tuhkasaareen.  Einar kiersi Partalansaaren 19 kertaa, viimeisen kerran 86-vuotiaana. Vuosina 1970-1986 suursoutujen mitalin aiheena oli soutajamestari Einari piippuineen ja veneineen.

Scroll to Top