Yhteiskäyttövene Ihmepuatti Liplatus

Yhteiskäyttövene Ihmepuatti Liplatus on lainattavissa kesäkuun alusta elokuun loppuun

Soutaminen ja perinteisten savolaismallisten veneiden valmistus on sulkavalaisen kulttuuriperinnön ydintä. Kesäkuun alusta lähtien kaikella kansalla on mahdollisuus lainata kulttuuriyhdistys Ihmekollektiivin omistamaa yhteiskäyttövenettä Sulkavan keskustassa soutelua ja pieniä souturetkiä varten kolmeksi tunniksi kerrallaan.

Yhteiskäyttöveneen lainaaminen tapahtuu Kioski Alanteen Helmen kautta. Itse soutuvene sijaitsee Alinanniemen uimarannalla pukuhuoneen takana. Vene on käytössä kioskin aukioloaikoina, arkisin klo 9-20 ja viikonloppuisin klo 9-18.

Lainaajan on tutustuttava veneen lainausehtoihin ja sitouduttava niihin allekirjoittamalla lainauslomake kioskilla, jonka jälkeen hän saa avaimen, tapin, pelastusliivit ja kartan päästäkseen veneilemään.

Huomionarvoista on, että nykyisen vesiliikennelain (782/2019) mukaan jokaisessa vesikulkuneuvossa on oltava päällikkö, jolla on olosuhteisiin nähden tarvittava ikä, kyky ja taito vesikulkuneuvon hallitsemiseksi. Yhteiskäyttöveneen turvallisen käytön varmistamiseksi käyttöehdoissa edellytetään lainaajalta yli 18-vuoden ikää.

Ihmekollektiivi on saanut rahoituksen soutuveneen teettämiseen Leaderin aineettoman kulttuuriperinnön AIKU-teemahankkeen kautta. Teemahankkeen tavoitteena on tehdä näkyväksi elävää aineetonta kulttuuriperintöä, kehittää kulttuuriperintötoimintaa ja lisätä toimijoiden välistä yhteistyötä. Pohjoismainen limisaumaveneperinne on nimetty Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon vuonna 2021. 

Hankkimalla soutuveneen paikalliselta veneenveistäjältä Pauli Parkkiselta Ihmekollektiivi on halunnut tehdä paikallista kulttuuriperintöä tunnetuksi ja matkailijoiden helposti koettavaksi. Veneen rakentamisen prosessia on myös taltioitu sosiaaliseen mediassa videoin ja kuvin, ja alakoululaiset kävivät tutustumassa veneenrakentamiseen paikan päällä.

Ihmepuatti Liplatus on Ihmekollektiivi ry:n yhteiskäyttövene, jolla haluamme tarjota kaikille mahdollisuuden tutustua Sulkavan lähialueen kauniiseen järviluontoon sekä kokea paikallista elävää kulttuuriperintöä eli perinteisellä savolaismallisella soutuveneellä soutamista. Veneellä voit tutustua kartan avulla lähistöllä sijaitseviin luontokohteisiin tai vain nauttia kesäpäivän auringosta soudellen, laineen liplatellessa veneen kylkeen.

Scroll to Top