Rauhanniemen museoalue

“Onks teill kalikkaa, palikkaa, kurikkaa, murikkaa, umpipuuta ynnä muuta?” saattoi innokas vanhojen esineiden ja perinteiden vaalija, nimineuvos Kaarlo Hämäläinen, lausua astuessaan taloon keruumatkoillaan.

Nimineuvoksen arvonimen Kaarlo Hämäläinen oli saanut toimiessaan piirtäjänä sekä amiraliteetin virkailijana Venäjällä. Tsaarivallan kukistuttua Hämäläinen muutti isiensä maille Sulkavalle ja ryhtyi innokkaasti keräämään paikallishistoriaa. Hän keräsi yhteensä noin 3000 esinettä, joista varhaisimmat olivat peräisin kivikaudelta.  Poikamiehenä viihtynyt Hämäläinen väittikin leikkimielisesti olevansa “naimisissa muinaisuuden hengettären kanssa. “

Nimineuvos Kaarlo Hämäläisen aktiivisen toiminnan tuloksena Sulkavalle perustettiin Savupirttimuseo ja Linnavuoresta tuli luonnonsuojelualue. Osan keräämistään esineistä hän toimitti Savonlinnan museoon ja Suomen kansallismuseoon.

Rauhanniemen museo Sulkavalla on yksi Etelä-Savon vanhimmista paikallismuseoista. Se jatkaa nimineuvos Kaarlo Hämäläisen 1930-luvulla perustetun museon perinteitä. Museoalue esittelee maalaisarkkitehtuuria ja elämää 1800-1900- luvuilla. Päärakennus on Summalan tilalta siirretty savupirtti, joka on peräisin 1800-luvun alkupuolelta. Alueella on lisäksi aittoja, savusauna, navetta, talli ja tukkilaismuseo, jonka esineet kertovat uittojen aikaisesta maailmasta.

<< takaisin

LISÄTIEDOT

Osoite: Vanha Lossiranta 2

Avoinna kesällä 2019:
tiistai-lauantai
(kellonajat ilmoitetaan myöhemmin)

Search